Translate

Top Text

Bottom Text

måndag 29 oktober 2012

10 tips: Så kan du sänka din elräkning hemma

10 tips: Så kan du sänka din elräkning hemma

Här är listan på hemmets dolda elfällor – och enkla knepen som kan sänka din elförbrukning.
– Många tänker inte på att den vanliga elförbrukningen är en stor del av räkningen, säger Henrik Juhlin, produktansvarig hos Jämtkraft.

Kolla: Så mycket kan du spara på din el

Visste du att din tv i stand-by kan kosta dig 100-lappar varje år helt i onödan? Eller att den där gamla duschen kan dubbla kostnaden för varmvattnet?

– Det finns stora pengar att spara, bara man har koll på det som ska göras. Ett säkert sätt att skaffa sig kunskap är att hålla koll på sin elmätare, då ser du direkt hur mycket el som förbrukas, säger Henrik Juhlin.
Expertens 10 bästa tips: • Byt ut glödlamporna mot lågenergilampor. En lågenergilampa kräver 5 gånger mindre energi än en vanlig glödlampa och livslängden är 6-8 gånger längre.
• Tvätta på lägre temperatur. Ofta räcker det med 40 grader för att din tvätt ska bli ren - moderna tvättmedel kräver inte mer. Du kan även använda snabbprogrammet om dina kläder inte är jättesmutsiga.
• Byt duschmunstycke. Med ett snålspolande duschmunstycke kan du halvera kostnaden.
• Duscha effektivt. Om du kortar dina duschtider från 10 till 5 minuter halverar du också energiförbrukningen och kostnaden.
• Tina fryst mat i kylen. Om du tinar frysta matvaror i kylen blir kvaliteten bättre och kylan som avges kommer kylskåpet till godo. Tinar du maten i varmvatten eller i mikron drar det istället mycket onödig extra energi.
• Stäng av tv, tv-box, dator, stereo, dvd och andra apparater med strömbrytaren i stället för med fjärrkontrollen. Apparater som står på stand-by läge drar el för flera hundralappar varje år. Här kan ett grenuttag med inbyggd strömbrytare vara en effektiv energisparare.
• Alla batteriladdare och transformatorer förbrukar energi så fort kontakten sitter i. Dra ur kontakten när de inte används.
• Sätt lock på kastrullen. Locket sparar 80 procent av energin när vattnet kokar.
• Använd vattenkokare, kaffebryggare och mikrovågsugn. Vattenkokaren förbrukar endast en tredjedel av energin i jämförelse med spisplattan.
• Diska vid lägre temperatur när disken inte är alltför smutsig.

Vill du veta mer om Elaton? Kolla här
Elaton

2 kommentarer:

  1. Hej Birgitta!
    Det där var bra råd i dom här dyra tiderna när det gäller energi, här hemma gör vi också så att vi är anslutet till ett företag som ständigt kollar vilken elleverantör som håller lägsta priset och byter till den leverantören, det kostar oss inget men vi har ständigt det lägsta elpriset som går att få.
    Jag vill passa på att önska dig en trevlig helg.

    SvaraRadera
  2. Bra tips. Om du låter vatten ligga på plattan så rostar den och vatten på plattan gör att det tar längre tid att koka upp i kastrullen.

    SvaraRadera